פורסמה הוראת בנק ישראל לניהול סיכוני אקלים

ביום 12.6.23 פורסמה הוראת הסדרה כוללת (“ניהול בנקאי תקין”) מספר 345 לניהול סיכוני אקלים וסביבה בבנקים בישראל. ההוראה מבוססת על עקרונות ה-BIS לניהול סיכוני אקלים, ומפורטים בה 12 עקרונות מנחים לניהול סיכוני האקלים.

ממשל תאגידי

1. לפתח ולהטמיע תהליך סדור להבנה ולהערכה של ההשפעות הפוטנציאליות של גורמי סיכון שקשורים לאקלים על עסקיהם ועל סביבת פעילותם. נדרשת מעורבות של דירקטוריון וההנהלה הבכירה. עליהם גם לשקול אם נדרש שינוי במדיניות התגמול כך שתהיה מותאמת לאסטרטגיות ולהתחייבויות כלשהן הקשורות לאקלים שפורסמו.

2. על הדירקטוריון וההנהלה להקצות באופן ברור את תחומי האחריות שקשורים לאקלים לחברי הדירקטוריון וההנהלה הבכירה ו/או לוועדותיהם ולהפעיל פיקוח אפקטיבי. עליהם להגדיר גם תחומי אחריות בכל חלקי המבנה הארגוני.

על הבנקים לוודא שקיימת בדירקטוריון ובהנהלה הבכירה הבנה נאותה, וכי הם בעלי מיומנות וניסיון מתאים לניהול סיכוני אקלים. זאת באמצעות סדנאות פנימיות או שיתוף פעולה חיצוני עם ארגונים מתמחים.

3. על הבנק לאמץ מדיניות, נהלים ובקרות נאותים המיושמים בארגון כולו. ניהול סיכוני האקלים יוטמע במדיניות, בנהלים, בתהליכים ובבקרות בכל הפונקציות והיחידות העסקיות הרלוונטיות, לרבות, לדוגמה, בתהליכי פתיחת חשבון (client onboarding) ובהערכת עסקאות.

מסגרת הבקרה הפנימית

4. יש לכלול סיכוני אקלים לאקלים במסגרות הבקרה הפנימיות של הבנק בשלושת קווי ההגנה כדי להבטיח זיהוי, מדידה והפחתה של סיכונים מהותיים באופן סדור, מקיף ואפקטיבי ובהתאם להוראה 310.

הלימות ההון והנזילות

5. על הבנקים לזהות ולכמת סיכוני אקלים, ולכלול את הסיכונים המהותיים בתהליכי הערכת הלימות ההון והנזילות, לרבות בתכניות של מבחני קיצון כאשר זה מתאים.

 תהליך ניהול הסיכונים

6. על הבנקים לזהות, לנטר ולנהל את כל סיכוני האקלים שיכולים לפגום מהותית במצבם הפיננסי, לרבות משאבי ההון ופוזיציות הנזילות שלהם. כמו כן הבנק נדרש לוודא כי התיאבון לסיכון ומסגרות ניהול הסיכונים מביאים בחשבון את כלל סיכוני האקלים המהותיים, ולבסס גישה אמינה לזיהוי, מדידה, ניטור וניהול הסיכונים.

ניטור ודיווח

7. יכולות של סכימת נתוני סיכון (Risk data aggregation) ונוהגי דיווח פנימי אודות סיכון יתייחסו לסיכוני אקלים. על הבנקים לוודא כי מערכות הדיווח הפנימיות מסוגלות לנטר סיכוני אקלים מהותיים ולהפיק מידע עדכני המבטיח קבלת החלטות אפקטיבית של הדירקטוריון וההנהלה הבכירה. על הבנקים לשקול לערב באופן פעיל לקוחות וצדדים נגדיים ולאסוף נתונים נוספים על מנת לגבש הבנה טובה יותר של אסטרטגיות המעבר ופרופילי הסיכונים שלהם.

 ניהול מקיף של סיכון אשראי

8. על הבנקים להבין את השפעתם של גורמי סיכון שקשורים לאקלים על פרופיל סיכוני האשראי שלהם ולוודא כי המערכות והתהליכים לניהול סיכוני אשראי מביאים בחשבון סיכוני אקלים.

ניהול מקיף של סיכוני שוק, נזילות, סיכון תפעולי וסיכונים אחרים

9. על הבנקים  להבין את השפעתם של גורמי סיכון שקשורים לאקלים על פוזיציות סיכון השוק ולוודא כי המערכות והתהליכים לניהול סיכון שוק מביאים בחשבון סיכוני אקלים מהותיים.

10. יש להבין את השפעתם של גורמי סיכון שקשורים לאקלים על פרופיל סיכון הנזילות, ולוודא כי המערכות והתהליכים לניהול סיכוני נזילות מביאים בחשבון סיכוני אקלים מהותיים.

11. על הבנקים להבין את השפעת גורמי סיכון אקלימיים על פרופיל הסיכון התפעולי ולוודא שהמערכות והתהליכים מביאים בחשבון סיכוני אקלים מהותיים. יש להבין גם כיצד גורמי הסיכון משפיעים על סיכונים אחרים, דוגמת הסיכון האסטרטגי, סיכון המוניטין, הרגולטורי ועלויות אחרות בקשר עם השקעות ועסקים הרגישים לאקלים.

ניתוח תרחישים

12. במקרים המתאימים יש להשתמש בניתוח תרחישים כדי להעריך את החוסן של המודל העסקי והאסטרטגיה במגוון תרחישי אקלים סבירים, ולקבוע את השפעת גורמי הסיכון האקלימיים על פרופיל הסיכון הכולל. יש לקחת בחשבון סיכונים פיזיים וסיכוני מעבר כגורמי לסיכוני אשראי, שוק, נזילות וסיכון תפעולי בטווח של אופקי זמן רלוונטיים.

לפי הפיקוח, בנקים עלולים להיות חשופים לסיכונים פיננסיים שקשורים לאקלים ללא קשר לגודלם, למורכבותם או למודל העסקי שלהם. גורמי הסיכון יכולים להיתרגם לקטגוריות המסורתיות של סיכון פיננסי, ועל הבנקים לבחון את ההשפעות הפוטנציאליות של גורמי סיכון שקשורים לאקלים על המודלים העסקיים הספציפיים שלהם ולהעריך את רמת המהותיות הפיננסית.

בין ההשלכות הצפויות, אשר חלקן כבר קורות בפועל בארץ בשנתיים האחרונות וצפויות להתגבר: איסוף מידע מהלקוח על ידי הבנקים, עלויות הון גבוהות יותר (ריביות יקרות יותר ללקוחות מזהמים), גישה מוגבלת לאשראי ו\או מימון בתנאים.

אילו צעדים חברות שממומנות על ידי בנקים בארץ צריכות לנקוט:

• הבנה של החברה בנוגע לסיכוני האקלים עמם היא מתמודדת

• קביעת אסטרטגיה/מדיניות של החברה בנושא

• ניהול של הנושא, לרבות ניטור, קביעת יעדים ושיפור ביצועים

• כל זאת תוך הימנעות מ-Greenwash

כפועל יוצא של ההוראה, על הבנקים בארץ לבנות ממשל תאגידי סדור בנושא, תוך קביעת אסטרטגיה, רכישת יכולות לניהול הסיכונים ודיווח קבוע לבעלי עניין פנימיים וחיצוניים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מה חדש

דילוג לתוכן